"Orme og andet kryb i maden"
https://news.jfk21.dk/lists/?pi=ViewBrowserPlugin&p=view&m=644
Kære Lene,
På foreningens vegne kan jeg oplyse dig om, at vi synes det er meget trist at nogle er begyndt at anvende insekter i produkter i Europa. I særdeleshed dyreetisk, men der er ganske rigtigt også meget, vi ikke ved om det miljømæssige og sundheds/allergimæssige.
Der udvikles årligt tusindvis af nye produkter. Vi har desværre ikke ressourcer til at advare effektivt mod samtlige produkter, hvor der er f.eks. gelatine, orme eller insekter i (af hensyn til alle vegetarer, inklusive veganere) – eller hvor der er mælkeprodukter og æg (af hensyn til veganere).
Til gengæld så administrerer vi jo mærkningsordningerne Det Grønne Hjerte og V-Label for at gøre det nemt at sikre sig, at produkter er vegetariske/veganske. Hvis producenter ikke anvender vores mærkningsordninger, er det godt, hvis man som forbruger henvender sig til dem og gør opmærksom på, at man savner en sådan (uvildig) mærkning. For kun med adskillige henvendelser fra forbrugere vil virksomhederne forstå, at de bør anvende en officiel mærkningsordning.
Jeg forstår din frustration over emnet, og jeg håber det er noget der bliver skabt mere opmærksomhed omkring på sigt.
Grønne hilsener
Simone Canvin
Ansvarlig for medlemsservice og kontakt
-------
og mit svar
Kære Simone,
Folk melder sig typisk ind i en forening for at stå stærkt i et interessefællesskab. Derfor er det svært at forstå, at I ikke "har ressourcer" til at advare mod de produkter, hvor kød, mælk og æg indgår, da det må være en kerneopgave. Du skriver, at I synes det er meget trist, at nogle er begyndt at anvende insekter i produkter i Europa. Trist er sandelig et meget blidt ord, når man ville forvente, at I kom helt op på barrikaderne over, at man ikke længere kan regne med, at der ikke er kryb i brød, kager, pasta m.m. Dette er ikke bare "nye produkter" - det er et skjult tilsætningsstof i maden, melormepulver, som lige netop i dag den 10. februar 2025, bliver tilladt. Vil Dansk Vegetar Forening undersøge, om disse kryb bliver ordentligt deklareret på vores madvarer?
https://leakshare.org/from-february-10th-the-eu-will-allow-uv-treated-mealworm-powder-hidden-in-bread-pasta-and-breakfast-cereals/
Du skriver, at forbrugerne skal henvende sig, hvis producenter ikke anvender jeres mærkningsordninger, gøre opmærksom på, at man savner en sådan (uvildig) mærkning. For kun med adskillige henvendelser fra forbrugere vil virksomhederne forstå, at de bør anvende en officiel mærkningsordning. Men det er jo netop derfor, at man melder sig ind i en forening, for hvorfor skulle man dog selv gøre det, hvis man har meldt sig ind i en forening, som man kunne forvente laver politisk arbejde? Jeg synes det er overraskende, at foreningen ikke "har ressourcer" til at gøre det arbejde, man må forvente af jer.
Det ser ud til på jeres hjemmeside, at der er en del ansatte. Alligevel forventer I, at en travl børnefamilie skal henvende sig til virksomhederne, et job, som folk troede de betalte jer for at gøre. En større forening står stærkere i debatten end den enkelte forbruger, det er jo derfor, folk melder sig ind.
Du skriver, at der er så meget, I ikke ved om det miljømæssige og sundheds/allergimæssige. Var det så ikke på tide, at I satte jer ind i dette? Kitin, som insekternes skaller består af, er kræftfremkaldende.
https://links.jfk21.dk/insekter
Vi er oppe imod stærke kræfter i EU, som åbenbart vil gøre livet surt og usundt for os. Som vegetar er det en mærkesag ikke at acceptere den mindste smule kød i sin mad, hvad enten det er gris, ko, larve eller fårekylling. Du skriver, at du forstår min frustration over emnet, og at du håber det er noget der bliver skabt mere opmærksomhed omkring på sigt. Vil Dansk Vegetarforening skabe denne opmærksomhed? Det er jo det, vi har jer til.
Med venlig hilsen
Lene Bang
Ormesuppe, velbekomme
https://x.com/BGatesIsaPyscho/status/1888698265937342464
|