- af Lene Bang
Tak for hurtigt svar.
Som det fremgår af den artikel fra Videnskab.dk, som du henviser til, kan man på sigt med denne teknologi udvikle muligheder for at finde en gerningsmand eller en, der er forsvundet.
Dette indebærer, at jeres projekt kan misbruges til at arbejde hen imod total overvågning af hele befolkningen. I forvejen er vi voldsomt overvåget i vores dagligdag, men det ville være sørgeligt, uhyggeligt, og totalt grænseoverskridende, hvis man ikke engang kunne gå en tur i skoven uden at blive sporet.
Teknologi, der starter som noget godt, kan i de forkerte hænder misbruges. Det må man altid huske på. Staten har for længst høstet de fleste danskeres DNA, og der forekommer allerede handel med vores DNA bl.a. til medicinalselskaberne.
INGEN kan have større ret til ens eget DNA end mennesket selv. Derfor er det uhørt, at DNA bliver indsamlet bag ryggen på befolkningen under selv nok så ædle formål og derfor bør forskere altid have menneskers retssikkerhed og frihed i baghovedet, så forskning kun udføres under fuldt informeret samtykke.
Alle kan have lyst til at gå en tur i skoven. Derfor skal ALLE spørges, om de er OK med risikoen for, at deres DNA bliver opsamlet. Hvis der bare er EN, der siger nej, kan projektet ikke gennemføres. Og det er der: MIG.
Med venlig hilsen
Lene Bang
Guide til udmeldelse af DNA-registeret, hvis man IKKE ønsker, at nogen skal kunne handle med ens DNA:
https://www.denoffentlige.dk/bloggere/thomas-birk-kristiansen-1/guiden-myndighederne-ikke-giver-dig-saadan-kan-du-forebygge-tvangsoverfoeresel-til-dna-register
https://www.version2.dk/artikel/ulovlig-datahaandtering-hos-statens-serum-institut-holder-ikke-oeje-med-databehandlere
Den man. 7. aug. 2023 kl. 15.50 skrev Kristine Bohmann <kbohmann@sund.ku.dk>:
Kære Lene
Tak for din mail. Vi sekventeret kun korte DNA-markører, der kan bruges til at adskille arter, så dvs ikke individer. Her er en artikel om hvorvidt støvsugning kan bruge til identificering i retsgenetik:
https://videnskab.dk/teknologi/kan-miljoe-dna-bruges-til-at-opklare-forbrydelser-i-fremtiden/
Mvh
Kristine
Kristine Bohmann
Associate Professor
Deputy Head of Department for Communication
University of Copenhagen
Globe Institute
Section for Molecular Ecology and Evolution
Øster Farimagsgade 5A, CSS Building 7, 2nd floor
1353 Copenhagen K
DENMARK
MOB +45 40 75 05 21
kbohmann@sund.ku.dk
|