Rødovre d. 9. februar 2023
af Berith Zenia Fagergaard m.fl.
Åbent brev til Fødevareministeriet, fødevareminister Jacob Jensen
Der bør være tydelig mærkning, hvis der er insekter og larver i fødevarer
På Fødevareministeriets hjemmeside står der et krav om, at Danmark skal have et Statskontrolleret klima mærke, men intet krav om mærke på fødevarer, der indeholder insekter eller larver.
Med beslutningen i EU uden danskernes umiddelbare medinddragelse, ønsker vi med en mærkningsordning at få gjort helt tydeliggjort hvilke varer det drejer sig om på dansk, samt en letlæselig folder om temaet, herunder mulige allergier/bivirkninger for kroppen. Folderen bør ligeledes indeholde informationer om under hvilke forhold insektarterne er blevet opdrættet. Vi går ud fra økologiske, biodynamiske og vegetariske madvarer er undtaget fra at være kontamineret med kryb.
Varerne bør desuden mærkes med et billede af det pågældende insekt, så det er gennemskueligt, hvilke varer det drejer sig som om. Det skal være trygt for kunderne at kunne fravælge insekter og orme mv.
EU tillader nu, at insekter/larver må være indeholdt i chokolade, pizza, pasta, bagværk, færdigblandet og halvfabrikata. Fødevareindustrien i Danmark gør allerede brug af insekter i E-numre som E-120 g E-904.
E-120 stammer fra insekter der hedder Cochenillelusen (Dactylopius coccus), også kendt som skjoldlus. De indeholder et rødt proteinstof der hedder Karmin Farvestoffet bruges både i fødevare- og i kosmetikindustrien.
Denne type insekt en primær parasit, lever på kaktusplanter, der lever af fugten og næringsstofferne i kaktussen. Insektet producerer karminsyre, hvilke holder angribere på afstand. Karminsyre kan ekstraheres fra insektets krop, ligesom æg, der bruges til at producere karminsyre, som er et rødt proteinstof.
I fødevareindustrien bruges E120 oftest til fremstilling af kødprodukter, fisk og fiskevarer, oste og mejeriprodukter, konfekture, saucer, ketchups, alkoholiske og alkoholfrie drikkevarer.
Det betegnes som sikkert til brug i fødevareindustrien, men der kan være individuel intolerance overfor stoffet. Særligt følsomme mennesker kan reagere på disse proteiner og i nogle tilfælde udløse alvorlige allergiske reaktioner, astmaanfald og anafylaksis chok.
E 904 (shellak) er en lak, der fremstilles af harpiks og en speciel luseart der sekterer stoffet. Shellak i vingummier, giver bl.a. en blank og modstandsdygtig overflade. Stoffet blev undersøgt i laboratorieforhold, og der blev ikke offentliggjort nogen officielle data om dets mulige toksicitet eller onkogenicitet. Der kan dog være allergiske reaktioner.
En anden problematik er stoffet Kitin. Det indgår i det ydre skelet hos leddyr som insekter og krebsdyr, samt hos larver, bakterier og parasitter. De kan være svært fordøjelige for os, da vi ikke har de enzymer der skal til for at nedbryde det. Det kan desuden svække vores lunger. Kitin-stoffet er ikke nedbrydeligt, heller ikke engang efter kogning. Det er kun fugle, fisk og reptiler, der har enzymet til at kunne nedbryde stoffet, og kun i en grad, hvor de alligevel kan blive forgiftet ved for store mængder. Insekter indeholder også metamorfe steroider, især ecdisteron.
Der findes desuden studier der viser, at insekter og larver kan være bærere af smitsomme sygdomme, parasitter, samt tungmetaller og andre toksiske emner.
Som beslutningen er nu, er det tvivlsomt om der kun gøres brug af de latinske betegnelser på insekter/larver i ingredienslisten på varedeklarationen. Der står ingen klare retningslinjer.
Vi vil derfor gerne have et udspil fra jer om hvilke foranstaltninger I vil gøre brug af, i forhold til markedsføring og oplysning om fødevarer, der indeholder insekter, larver og andet kryb.
Opsummering på svar som udbedes:
Tydelig mærkning med billede af pågældende insekter/larver i fødevarer.
Varedeklaration med ingrediensliste på dansk med insektarter og larver i fødevarerne.
Letlæselig folder om temaet, herunder forekomst af mulige allergier/bivirkninger for kroppen, samt under hvilke forhold insektarterne er blevet opdrættet.
Garanti for, at der ikke er insekter i vegetariske og veganske fødeemner.
Med venlig hilsen
Berith Zenia Fagergaard
VelstandsPartiet - Jorden Frihed Kundskab
Kilder
Edible Insects and Toxoplasma gondii: Is It Something We Need To Be Concerned About? 2021 Marts:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33108441/
Health Hazards Associated with Arthropod Infestation of Stored Products. 2018 Jan:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29324037/
A parasitological evaluation of edible insects and their role in the transmission of parasitic diseases to humans and animals. 2019 Jul:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31283777/
Current knowledge on the microbiota of edible insects intended for human consumption: A state-of-the-art review 2019 Jun:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31554102/
The microbiota of marketed processed edible insects as revealed by high-throughput sequencing 2017 April:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27889142/
SEM characterization of anatomical variation in chitin organization in insect and arthropod cuticles, 2016 Marts:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26774746/
Fødevareguiden:
https://foedevareguiden.dk/fodevare/hvad-indeholder-en-foedevare/tilsaetningsstoffer/8-typer-tilsaetningsstoffer/overfladebehandlingsmidler/
Kitin er dårligt for lungerne:
https://morningsignout.com/chitin-is-bad-for-lungs/
Nogle smådyr er usunde at spise:
https://www.pestium.dk/skadedyr-i-levnedsmidler/kapitel-1-indledning/nogle-smadyr-er-usunde-at-spise/
What Is Chitin – And Why Does It Matter For Your Reptile?:
https://www.thebugshed.com/what-is-chitin-and-why-it-matters-for-reptiles//
Cochenillelus:
https://da.wikipedia.org/wiki/Cochenillelus
|